Jídlo je třeba, jíst se musí a navíc je to i skvělá zábava. Obzvlášť na cestách v dalekých zemích. No uznejte, procházet se uličkami přeplněnými stánky, ze kterých stoupá unikající pára, šlehají plameny plynových hořáků a vůně linoucí se v okolí vás lákají blíž a blíž. A vy se rádi necháváte zlákat. Oči vám září a vy pomalu ochutnáváte. Tu něco pálivého, tu sladkého a támhle? …kdo ví co je to vlastně za chuť?

Malajsie nabízí se svou kuchyní celou řadu chutí a proto se jí pojďme podívat pod pokličku. (Pokračování článku…)


Stejně jako ve zbytku Asie i v Malajsii se život odehrává na ulici. Na ulici se pracuje, posedává s přáteli a především vaří a jí. Od poledních hodin nabírá vaření v pouličních stáncích na obrátkách aby mohlo vyvrcholit se západem sluncem. Především po setmění je všude pěkně živo a čerstvě připravené jídlo mizí stejně rychle, jako se stíhá připravit. A jaké že je to v Malajsii jídlo?

Malajsie si vzala inspiraci z kuchyně etnik mající v této zemi silné zastoupení. Základem budiž čínská kuchyně doplněná o indickou a následně variace a spojení, kterými vzniká ta správná malajská směs.

SOUVISEJÍCÍ FOTOGRAFIE:
Nudlová polévka Směs dle výběru. Smažená sépie, vejce, masové kuličky neidentifikovatelného složení, zelenina, pálivá omáčka. Nudle od staříka na sídlišti ostrova Penang Osvěžující šťáva z kokosu Kuřecí polévka s nudlemi Rybí polévka se zázvorem Smažení krabi Stánek s volným výběrem Příprava Apam Balik Stánek na tržišti čerstvě grilované ryby na tržišti Stánek na tržišti

Nudle, rýže a polévky. Kuřecí maso, dary moře a zelenina. To jsou základní suroviny, ze kterým namícháte nabídku místních stánkařů a pouličních restaurací. Oblíbené jsou grilované marinované kuřecí kousky na špejlích, stejně tak masové kuličky neidentifikovatelného původu podávané stejným způsobem. Když se chcete najíst pořádně, zavítejte ke stánku kde dostanete na talíř rýži a zbytek už si můžete sami nabírat podle libosti formou švédských stolů, kde cenu jídla na závěr odhadne zkušený pohled majitele stánku. To je ostatně nejvděčnější způsob, pokud se ztrácíte v jazyk lámajících malajských popiscích a poutačích a vy nevíte, jestli máte chtít Ayam Goreng nebo Nasi Kunyit.

Pro mě se staly populárními polévky, které v horku neodrovnají, ale zároveň dokáží slušně nasytit. Na poloostrovní části Malajsie (Peninsular) vládly kuřecí nudlové polévky. Často jen na hrubo nasekané kousky kuřete (i s kůstkami) a nudle v zeleninovém vývaru. Na druhou stranu na ostrovním Serawaku jsem dnes ochutnal rybí polévku, která mě ohromila. Čerstvá cibulka, strouhaný zázvor, trocha krájených čili papriček, další zeleninové ingredience a kousky bílého rybího masa dokázaly vyčarovat neskutečně osvěžující (zázvor) a barevnou chuť, kdy jsem se nestíhal olizovat. Cena? 25Kč.

S cenami je to obecně příjemná věc. Rýže s kouskem ryby a kari omáčkou doplněné o zeleninu v bufetovém výběru mě přišla na 20Kč, nudlová polévka u staříka v přiloženém videu na ostrově Penang přišla na 13Kč. Obecně platí, že do 35Kč se na ulici výborně najíte. A je někdo, kdo by odolal?



Související články:


RSS

3 Komentářů

  1. Než polévka mi přišlo v tom videu, že jde o nějaké nudle/špagety s hustou omáčkou.

    Ale stařík byl pořádně upovídaný, když jsi ho při přípravě jídla natáčel. Natáčíš to takhle rovnou nebo se ptáš ústně či řečí těla – jestli s natáčením není problém? :)

    #1 Milan Kryl (16.12.2009)
  2. Obcas naznacim telem, ale tohohle starika jsem se neptal a rovnou tocil. :) chudak neumel ani slovo anglicky, narozdil od vetsiny malajců.

    #2 admin (16.12.2009)
  3. Ahoj Roberte, zdravím do divočiny … Hele, vedou tam i normální příbory nebo jen hulky? A uz jsi chutnal nejakeho toho kraba nebo narazil na stanky, kde prodavaji ty jejich brouky? To by stalo za to neco vyzkouset. Myslim, ze zrovna ta Malajsie nebo Filipíny jsou tím známé.

    #3 Petr - Plzeň (16.12.2009)

Přidejte svůj komentář: