Umřít hlady v Japonsku nelze. Bistra a restaurace najdete na každém rohu. Malé, špinavé, ale zato plné chutí a vůní s cenami kolem 100Kč za jídlo. Stejně tak zavedené, populární, výběrové, s cenami začínající na 500Kč.

Nejčastější položkou na jídelníčku jsou nudlové “polévky” Ramen kdy si jen vyberete zda chcete typ nudlí Udon (tenčí z pšeničné mouky) nebo Soba (tlusté z pohankové mouky). Na výběr jsou samozřejmě také jídla jejichž základní složkou je rýže. Oblíbené jsou především Curry bistra, kde se podává rýže s tmavou omáčkou na indický způsob. V neposlední řadě narazíte na široký výběr suši restauraci. Ostatně, co by to bylo za Japonsko bez suši? (Pokračování článku.)

Nudle v japonském bistru.© Robert Štípek, Nudle v japonském bistru.

Při objednáváni jídla není nutné se obávat neznalosti japonštiny. Ačkoli jídelní lístky s anglickými popisky jsou spíše zázrakem, každé menu obsahuje obvykle obrázky kdy stačí ukázat prstem. Japonsko je ale zvláštní svět a vždy dokáže něčím překvapit. To, co zarazí hned první den jsou naprosto dokonalé plastové modely jídla ve výloze každé restaurace. K nerozeznání od čerstvě připraveného menu, v životní velikosti, svádící ke koupi, vyvolávající chutě, neodolatelné, obskurní, úžasné. Jakýkoli pokrm, jakýkoli nápoj. Od kávy se šlehačkou, přes zmrzlinový pohár po nudlové polévky či velké grilované ryby, které jakoby právě teď kuchař stáhnul z plotny. Ostatně, prohlédněte si fotografie v následující galerii.

JAPONSKÉ MODELY JÍDLA:

Při našich toulkách jsme “jeli” prakticky celou dobu na nudlích v nejmenších bistrech. Zvláštností je zde objednávání pomocí velkého tlačítkového automatu, jako byste objednávali plechovku Coca Coly. U vchodu si vyberete správné tlačitko, vhodíte odpovídající sumu a dostanete malý papírek, který o pár metrů dál předáte kuchaři za pultem. Ten si přečte objednávku a za pár minut máte své nudle na stole. Pokaždé stejné a přitom pokaždé jiné. Prostě nudle stokrát jinak. Zvláštní jak jsme si na ně zvykli a celých 14 dnů na nich přežili…

NAŠE JAPONSKÉ JÍDLO:



Související články:


RSS

1 Komentář

  1. Dobrý den,
    prosím vás, když už něco zveřejňujete, tak si to alespoň ověřte. Dostal jsme se ve čtení jen k prvním dvěma odstavcům, dal to nešlo.
    Do rámenu se dávají rámen nudle, které jsou různě “tlusté” podle toho jaký recept daná rámenja používá. Stejně tak jsou různé i základní chutě vývaru. Udon nudle jsou tlusté a nikoliv tenké a používají se na jídlo, které se jmenuje – překvapivě – udon. Soba nudle, jsou sice pohankové, ale tenké. Karérajsu (neboli rýže s kari) je typické japonské jídlo a indii bych do toho teda vůbec netahal.

    #1 Kapík (08.01.2015)

Přidejte svůj komentář: